لاریجانی با اشاره به ناهمخوانی علوم انسانی غربی با پیشفرضهای دینی؛
چه معنی دارد در کشور خود تئوریهایی درباب روانشناسی و جامعه شناسی ترویج کنیم؟

افرادی مثل مارکس و فروید دین را افیون بشر میدانند/ متاسفانه عدهای تلاش کردند قرآن را به گونهای تفسیر کنند که از معرفت بخشی و شمول از معارف تهی شود/ قرآن جز برای افراد مطهر قابل لمس و درک نیست.
ایلنا: رییسقوه قضاییه با انتقاد از افرادی که قرآن را به گونهای تفسیر میکنند که از معرفت بخشی و شمول از معارف تهی شود، اظهارداشت: ادعای عدهای از روشنفکران مبنی بر اینکه معارف قرآنی تماما مصرفکننده معارف عصری هستند، یک خبط عظیم است و جز اینکه موجب حرمان عدهای افراد از مفاهیم قرآنی شود، نتیجه دیگری ندارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، شب گذشته آیتالله صادق لاریجانی در مراسم اختتامیه بیست و هفتمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم، قرآن کریم را کتاب زندگی و برنامه زندگی انسانها عنوان کرد و گفت: قرآنکریم کتاب حقی است که هیچ باطلی در او راه ندارد و ما برای رسیدن به قلههای سعادت باید متمسک به این کتاب عظیمالشان شویم.
رئیس قوهقضاییه اظهار داشت: باید توجه کنیم که قرآن کریم صرفا الفاظ و کتابت نیست. بلکه ظهور حق در همه مسائل است و موجب اشتیاق بیشتر انسان به یافتن این کتاب الهی میشود.
وی قرآن کریم را دریای سعادت در شناخت انسان، معارف الهی و شناخت راه خداوند مطرح کرده و ادامه داد: متاسفانه در دوره ما عدهای تلاش کردند قرآن را که دریای نور است را به گونهای تفسیر کنند که از معرفت بخشی و شمول از معارف تهی شود.
صادق لاریجانی خاطرنشان کرد: در دنیای اسلام و حتی کشور خودمان عدهای از روشنفکران ادعا کردند معارف قرآنی تماما مصرفکننده معارف عصری هستند. چگونه بگوییم تمام این معارف مصرفکننده معارف عصری و بشری هستند؟ کتابی که از مالک حقیقی عالم آمده چگونه ممکن است در رساندن حقایق به بشر نیازمند معارف عصری باشد. این یک خبط عظیم است که چه تعمدا وچه قصورا حاصل شود. جز اینکه موجب حرمان عدهای افراد از مفاهیم قرآنی شود نتیجه دیگری ندارد.
وی در ادامه سخنان خود به مشکلات علوم انسانی اشاره کرد و گفت: نمیخواهم بگویم که استفاده از تولیدات کشورهای غیر مسلمان و غربی را منع کنیم، بلکه بحث این است در کشوری که بنای آن توحید و ایمان به حق تعالی بوده و براساس قرآن شکل گرفته، آیا درست است بر علوم انسانی اتکا کند که پیش فرضهای آن به هیچ وجه الهی نیست؟ چه معنی دارد در کشور خود تئوریهایی درباب روانشناسی و جامعه شناسی ترویج کنیم که بر پیش فرضهایی استوار است که به هیچوجه با پیش فرضهای دینی ما هماهنگی و همخوانی ندارد؟
رئیس قوه قضاییه به نگاه روانشناسی به نام فروید درباره موضوع رویا اشاره کرده و گفت: کیفیت تفسیر رویا و اصل توجه این روانشناس به این مساله خوب است. اما باید توجه کرد وقتی وی مساله رویا را مطرح میکند آن را براساس مادیات تفسیر میکند. اما بحث رویا در قرآن کریم گاهی انکشاف از واقعیت است.
لاریجانی با تاکید بر اینکه میان دیدگاه قرآنی و غربی فاصله بسیار است، اظهار داشت: در نگاهی که انسان را تنها این بدن مادی میداند با دیدگاه قرآنی که انسان را متشکل از جسم و روح میداند بسیار متفاوت است.
وی تصریح کرد: افرادی مثل مارکس و فروید دین را افیون بشر میداند. اما در دیدگاه دینمداران، دین تنها راه نجات بشر و راه رسیدن به کمال است.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه قرآن نوری به سمت سعادت بشر است، خاطرنشان کرد: در اینکه ما با پیش فرضهایی شروع کنیم که از تلاشهای بشر نشات گرفته است یا پیش فرضهای الهی فرق بسیاری وجود دارد.
لاریجانی قرآن را دارای مراتبی دانست و ادامه داد: در کتاب حق تعالی و هم در روایت اهل بیت اشارات متعددی وجود دارد که حقیقت قرآن عظمتی عظیمتر، غیر از کتابت و تلاوت آن است. قرآن در مرحلهای است که جز افراد مطهر نمیتوانند آن را لمس کنند. اما اینکه برخی افراد غیر مطهر هم آن را لمس میکنند، منظورنیست. بلکه مراد واقعیتی از قرآن است که جز برای افراد مطهر قابل لمس و درک نیست.
وی ادامه داد: مسلما قرآن حقایقی دارد که اگر بر کوه نازل شود کوه خاضع و خاشع میشود و مردهها به سخن در میآیند. اگر کسی به این معارف دست پیدا کند این امور برای او میسر میشود.
رئیس قوه قضاییه حقیقت انسان را نیز دارای مرتبه دانست و گفت: برای همه ما وجودی در عوالم دیگر وجود دارد که آن حق است بر این وجود مادی. حقیقت انسان به بدن نیست؛ قرآن میفرماید اگر خدا را فراموش کردید، خود انسانی نیز فراموش میشود.
لاریجانی تاکید کرد: انسانها به اندازهای که تزکیه نفس میکنند به مراتبی از وجود حقیقی قرآن دست مییابند و هر قدر از تزکیه نفس پایین باشند دستان آنها نیز از حقایق قرآنی کوتاهتر خواهد شد.
وی با طرح این پرسش که اهل بیت با قرآن هستند یعنی چه؟، ادامه داد: قرآن کریم در همه عوالم با حقیقت ائمه اطهار است و این اتحاد قرآن و حقیقت ائمه مگر در پی طهارت باطنی حاصل نشده است.
رئیس قوه قضاییه در پایان گفت: هر مقدار در عمل به قرآن صعود کنیم به باطن عالم و ائمه اطهارنزدیک میشویم و به همین دلیل است که برخی از افراد بدون اینکه خود متوجه شوند به حقیقت قرآن نزدیک شده و با ائمه اطهار قریب هستند.