قلم

سیاسی/اجتماعی/فرهنگی

قلم

سیاسی/اجتماعی/فرهنگی

گوشت در دیگ گرانی سرخ شده است

صنعت دامپروری ایران در مدار شوک و سقوط؛
گوشت در دیگ گرانی سرخ شده است



دامپروری کشور طی چهار سال گذشته در رکود و سراشیبی سقوط قرار گرفته است/ پایان سال 88 و در حال و هوای بد اقتصاد ایران، بار دیگر بازار گوشت قرمز با افزایش نجومی قیمت مواجه و دوباره این محصول خبر ساز شد.


ایلنا: پایان سال 88 و در حال و هوای بد اقتصاد ایران، بار دیگر بازار گوشت قرمز با افزایش نجومی قیمت که در طی چندین مرتبه از سال 88 اتفاق افتاده بود، خبر ساز شد.
بر همین اساس کارشناسان از افزایش قیمت گوشت در سال جاری نیز سخن می‌گویند و بر این باورند که گوشت در دیگ گرانی سرخ می‌شود.
واردات گسترده، عامل نابودی صنعت دامپروری کشور
انتقادهای بی‌شماری به دولت دهم مبنی بر واردات گسترده گوشت قرمز است به گونه‌ای که منتقدان، واردات را عامل نابودی صنعت دامپروری در درازمدت توصیف کرده‌اند.
این کارشناسان بر این عقیده‌اند که باید واردات گوشت قرمز هدفدارتر و برای مواقعی خاص صورت بگیرد اما دولت دهم که ادامه‌دهنده راه دولت نهم است درطول سال مبادرت به واردات گسترده گوشت قرمز به کشور کرده است.
عدم تدبیر برنامه‌ریزان اقتصادی و سیاسی کشور به خصوص در طی دولت نهم و تداوم آن در دولت دهم موجب گردیده تا صنعت دامپروری کشور نه تنها در برابر عولمل طبیعی آسیب پذیر شود بلکه سیاستگذاری ناکارآمد دولتمردان عرصه را بر تولید کنندگان و مصرف کنندگان تنگ کرده است.
واردات گسترده از کشورهای مختلف چه به صورت دام زنده و چه به صورت گوشت منجمد، قاچاق دام از کشور و همچنین صادرات بی رویه دام زنده از عواملی بوده که بر بازار بی سامان گوشت تاثیر نامطلوب گذاشته است.
پرسشی که ذهن همه منتقدان و کارشناسان و همچنین برخی از فعالان بازار را به خود مشغول کرده آن است
که این همه‌حجم ورود گوشت قرمز و تولید کشور چرا نمی تواند بازار گوشت را ساماندهی کند؟
در طی یک ماه گذشته و به خصوص در طی چند روز گذشته افزایش عرضه گوشت تازه و گوساله با نرخ مصوب نه تنها تاثیری بر کاهش قیمت این فرآورده ها در بازار نداشته بلکه زمینه های زیان بیشتر تولید کنندگان را فراهم ساخته است.
در حال حاضر قیمت در بازار گوشت قرمز، به ازای هر کیلو بین 12 هزار و 500 تا 17 هزار تومان در نوسان است.
گوشت گوساله نیز با اندکی تفاوت بین 10 تا 14 هزار تومان در بازارتهران معامله می‌شود.
هر چند که توزیع گوشت قرمز در میادین شهرداری به قیمت کیلویی 10 هزار تومان توزیع می‌شود اما هیچ‌گاه تاکنون نتوانسته نیاز مصرف کنندگان تهرانی را برآورده کند.
تناقض در اظهارات وزارت بازرگانی و کشاورزی
در حالی‌که صادق خلیلیان وزیر تازه نفس وزارت کشاورزی توقف روند افزایش قیمت گوشت قرمز را، افزایش صادرات عوارض گوشت گوسفندی اعلام کرده است، وزارت بازرگانی همچنان اصرار به واردات بی‌رویه گوشت قرمز می‌کند؟!
چندی پیش احمد سجادی معاون وزیر اموردام کشاورزی در گفت‌وگو با ایلنا، از افزایش تولید گوشت قرمز در سال جاری خبر داد و بیان کرد: کشور نیازی به واردات گوشت قرمز ندارد.
او به خبرنگار ایلنا گفت: این موضوع رسانه‌ای نشود چرا که وزارت کشاورزی تنها متولی تولید گوشت قرمز است و توزیع و تنظیم گوشت بر عهده وزارت بازرگانی بوده و این وزارتخانه در این زمینه دخالتی نمی‌کند.
جنگ زرگری مدیران کشاوری در بلوار کشاورز با مدیران بازرگانی در میدان ولی عصر هر چند که تاکنون رسانه‌ای نشده اما تداعی‌گر عدم هماهنگی مدیران ارشد دولت در امر برنامه‌ریزی اقتصادی است. آیا واقعا تولید گوشت قرمز نیاز بازار داخلی را تامین می‌کند یا این که تولید گوشت قرمز تنها بخشی از نیاز بازار داخلی را تامین می‌کند؟ پرسش‌هایی است که پاسخ آنها به صورت تناقض آمیز و متفاوت از سوی برنامه‌ریزان اقتصادی ارایه می‌شود.
آنچه که در این میان خودنمایی می‌کند، نبود یک سیاستگذاری منسجم و کارآمد از سوی دولت است.
صدور سالانه یک و نیم میلیون راس دام زنده به کشورهای عربی و نزدیک 500 هزار راس دام زنده به صورت قاچاق شاید به گفته‌های مسوولان وزارت کشاورزی مبنی بر بی‌نیازی بازار از گوشت وارداتی به واقعیت نزدیکتر باشد.
وجود مافیای واردات گوشت قرمز
برخی از منتقدان بر این باورند: وجود مافیای وارداتی یکی از عواملی بوده که بازار گوشت قرمز را متاثر کرده است.
انگار که مافیای واردات در همه محصولات نفوذ کرده به گونه‌ای که به نظر می‌رسد حتی دولت نیز توان مقابله با آنان را ندارد.
به راستی این وارد کنندگان محصولات خارجی چه کسی و یا چه اشخاصی هستند که حتی نهادهای قضایی و اجرایی یارای مقابله با آنها را ندارند.
از آن سو فعالان بازار، قاچاق را یکی از بزرگترین معضلات صنعت گوشت قرمز ذکر می‌کنند.
به اعتقاد کارشناسان، افزایش قیمت گوشت قرمز دارای دلایل متفاوتی بوده که باید برای ریشه‌یابی آن ابتدا مولفه‌های برنامه‌ریزان اقتصادی را تحلیل کرد و سپس به مسائل دیگر بازار پرداخته شود.
عدم سیستم عرضه و ناکارآمدی نظارتی
بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که سیستم عرضه و توزیع و همچنین نبود اهرم‌های نظارتی مطلوب یکی از عوامل اصلی تلاطم قیمتی در بازار گوشت قرمز است.
احمد مقدسی، عضو هیات مدیره مرکز همکاری‌های امور دام ایران در گفت‌وگو با ایلنا می‌گوید: سیستم توزیع گوشت قرمز دارای نواقص زیادی است و این سیتم قدیمی و ناکارآمد در هزاره سوم دیگر جوابگوی نیاز بازارگوشت نخواهد بود.
وی نبود اهرم‌های نظارتی مطلوب را یکی دیگر از دلایل اصلی نابسامانی بازار گوشت قرمز عنوان کرد.
عدم حمایت بانک‌ها از دامداران
معضل دیگر موجود پیش روی دامداران سیاست به ظاهر حمایتی بانک‌ها از دامداران بود که بنا به دستور هیات دولت استمهال وام بانکی دامداران مطرح شد ولی بانک‌ها به جای طولانی کردن دوره بازپرداخت وام‌ها، در سال اول اقدام به بخشودگی پرداخت اقساط وام‌ بانکی کردند ولی در سال دوم تمامی اقساط سال اول و دوم را یکجا دریافت می‌کنند.
دامدارانی که به طور مثال در سال اول قادر به پرداخت 10میلیون تومان وام بانکی نیستند در سال دوم باید ماهانه 20 میلیون تومان پرداخت داشته باشند که پرداخت این رقم برای دامداران با توجه به شرایط موجود در صنعت دامپروری کشور غیرممکن است و انتظار می‌رود بانک‌ها با طولانی کردن مدت بازپرداخت از چهار سال به پنج سال و یا از دو سال به سه سال امداران را یاری کنند.
کاهش 30 درصدی گاوهای مولد در کشور
بازار گوشت قرمز، در حالی روند افزایشی خود را طی می‌کند که دامپروری کشور طی چهار سال گذشته در رکود و سراشیبی سقوط قرار گرفته است. به گفته کارشناسان، کشتار حدود 30درصد از گاوهای مولد دامداران در سال گذشته و تدوام آن در سال جاری به دلیل افت قیمت شیر و نابسامانی بازار آن، باعث شد تا گوشت قرمز به یکباره عرضه آن کاهش یابد و بازار گوشت قرمز که از عدم توزیع مناسب از سوی وزارت بازرگانی رنج می‌برد، با موج‌هایی سنگین گرانی مواجه شد. به اعتقاد کارشناسان، افزایش کنونی نرخ گوشت قرمز ناشی از بحران سال گذشته و کنونی بازار شیر است.
شاید هرگز به ذهن کسی خطور نمی‌کرد که کشور ایران روزی وارد کننده دام از کشوری کوچک چون ارمنستان با وسعت 29 هزار کیلومتری باشد. کشوری که زمانی قسمتی از کشور پهناور ایران بوده‌است.
به عبارتی می‌توان گفت در حال و هوای واپسین روزهای سال 88 اقتصاد ایران(که کارشناسان می‌گویند دچار بحران شده است) بازار گوشت قرمز‌، گرانی را به مصرف کنندگان عیدی داد و این گرانی در سال جاری نیز باز همراه مصرف کنندگان خواهد بود.  
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد