دفاع سید محمد خاتمی از هدفمندکردن یارانهها
خاتمی در دفاع از طرح هدفمند کردن یارانه ها گفته بود: اگر قیمت بنزین دویست تومان است و ما صد تومان، هشتاد تومان مىدهیم، بیشترین بنزین را کسانى مصرف مىکنند که امکانات بیشترى دارند. یعنى از جیب روستایى داده ایم که یک قطره بنزین هم مصرف نمىکند. به خاطر این مشکلات همین طور این مسائل پیش مىآید که ما باید عاقلانه و بدون مچگیرى کار کنیم.
حجت الاسلام سید محمد خاتمی، رئیسجمهور سابق کشورمان طی مصاحبهای در تاریخ هفت خرداد سال 83، موضع مدافعانهی خود را نسبت به طرح هدفمندکردن یارانهها اعلام کرده بود.
بهگزارش پارسینه، به نقل از آرشیو سایت ریاستجمهوری، خاتمی در پاسخ به این سؤال که "شما براى گرانىها و مهار گرانىها دستورهایى دادید. این دستورها تا چه حد به نتیجه رسیده و... " اذعان میدارد:
"متأسفانه، در کشور ما با مسائل، احساساتى برخورد مى شود. یک واقعیتهایى هست، یک چیزهایى هم که نیست، بر آن افزوده مىشود. گرانى وجود دارد.
واقعاً هم بر طبقات متوسط به پایین فشار مىآید. درد دل ما هم همین است و به همین دلیل هم ما داریم متجاوز از دو هزار میلیارد تومان یارانه مىدهیم و هزارها میلیاردها تومان یارانه غیر پیدا در انرژى و... مىدهیم براى این که به مردم کمکى باشد که البته این یارانه ها هم باید حتماً روزى هدفمند شود که متأسفانه به خاطر ملاحظات موجود، کسى جرأت این کار را نمىکند. معنى این یارانه ها این است که از دید همه مردم و به خصوص از دید محرومان و مظلومان ما داریم به کسانى یارانه مىدهیم که توانایى کار را دارند؛ مثل بنزین.
اگر قیمت بنزین دویست تومان است و ما صد تومان، هشتاد تومان مىدهیم، بیشترین بنزین را کسانى مصرف مىکنند که امکانات بیشترى دارند. یعنى از جیب روستایى داده ایم که یک قطره بنزین هم مصرف نمىکند.
خاتمی ادامه داد: به خاطر این مشکلات همین طور این مسائل پیش مىآید که ما باید عاقلانه و بدون مچگیرى کار کنیم. نمىشود این گروه این مسائل را هدف کند براى تضعیف آن گروه یا آن گروه آن را ابزارى براى پیشبرد کارهاى خودش قرار دهد. بخشى از گرانى طبیعى است، قیمتهاى جهانى به طور طبیعى هست و تورم جهانى وجود دارد. ما هر ساله مىبینیم که قیمتها بالا رفته است، ولى وقتى احساس کردیم که اگر قیمت گندمى را که صد و شصت هفتاد تومان مىخریم و به چهارتومان به صورت آرد مىفروشیم، ده تومان بکنیم، بخش قابل توجهى از مشکلات حل مىشود و حساب کردیم این پنج، شش درصد قیمت نان را بالا مىبرد.
خاتمی اضافه کرده بود: در حالى که وقتى که مىگویند چهار تومان، ده تومان شده است، مىگویند صد و چهل درصد افزایش یافته، امّا نسبت به سهم آرد و نان افزایش این قیمت پنج درصد است، ولى شما وقتى حقوق کارگر را23درصد اضافه کنید، سایر کالاها اضافه مىشود [نامفهوم] ...کشاورزى اضافه مىشود و قیمت را بالا مىبرد و مشکل ایجاد مىکند. بخشى از اینها طبیعى است که البته ما معتقدیم که نباید بالاتر از 10درصد باشد و حتى خودمان گفتیم که اولاً دولت هیچ افزایش قیمتى ندهد، ثانیاً اگر دولت ناچار است، سقف آن 5درصد باشد و اینکه [نامفهوم] اگر مىخواهد بالاتر از آن، تا 10 درصد باشد، حتماً باید با هماهنگى دولت و در دولت باشد.
ممکن است بعضى دستگاهها بیشتر بالا برده باشند که ستاد ما بررسى مىکند، همان طور که پارسال هم بررسى کرد و به شدت برخورد مىکند و پایین مىآورد. بخشى از آن هم از این چیزهایى است که به ما ربطى ندارد و در جامعه است؛ مثلاً اگر قیمت بنزین 30 درصد بالا مىرود، ولى کرایه ها 80درصد، 90درصد بالا مىرود، آن دیگر باید با اصنافى که دست اندر کارند، کار بکنیم..."