در زیر شما صحبت های اختصاصی سردار شعبانی با سردبیر وبلاگ حقیقت را می خوانید
* عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع) و فرمانده قرارگاه سپاه چهارم بعثت در عملیات مرصاد
شرح عملیات مرصاد :
در صبح روز 4/5/1367 ، دو گردان از لشکر 9 بدر و دو گردان از لشکر 28 روح ا... به قرار گاه مرصاد 1نجف 1وقرارگاه رمضان مامور شدند . از طرفی ارتباط برادر رضایی با فرمانده لشکر 57 ابوالفضل که همراه با یک گروهان از نیرو هایش در تنگه شبان قرار داشتند ، برقرار شد . فرمانده قرارگاه مقدم نیروی زمینی سپاه به فرمانده لشکر 57 ابوالفضل دستور داد تا همراه با نیرو هایش به سمت تنگه پاتاق حرکت کرده و مانع از فرار نیرو های سازمان به عراق شود . نیرو های تیپ 29 نبی اکرم (ص) که درپادگان ابوذر با تیپ 3 ارتش آزادی بخش درگیر بودند به دستور برادر کرمی فرمانده قرارگاه نجف 2 ، یک گروهان ازنیرو های خود را به نزدیکی شهر اسلام آباد رسانده تا فشار بیشتری را به نیرو های سازمان وارد آورند . وی با نیرو های سپاه و مردم ایلام یک واحد مستقل تشکیل داده و انها را به جنوب اسلام آباد نزدیک کرد ، قبل از اینکه برادران ا... کرم وسعید قاسمی با لباس مبدل وارد شهر اسلام آبادشده و شناسایی کاملی از واحدهای سازمان در شهر اسلام آباد به عمل آورده بودند . .
با طلوع آفتاب روز 4/5/1367 ، هجوم نیرو های خودی به واحدهای ارتش آزادی بخش آغاز شد . با اولین فشار قرارگاه نجف1 ازسمت تنگه چهار زبر ، نیرو های سازمان دست به عقب نشینی زدند ، اما بلافاصله تیپ محور همدان ارتش آزادی بخش خود را به خاکریزها رساند و شروع به مقاومت کرد . در این فاصله برادر حمیدی نیا به نیرو های احتیاط خود که در تپه های اطراف تنگه چهارزبر مستقر بودند فرمان حمله داد و آنان نیز پس از شلیک تعدادی گلوله ی خمپاره خود را به خاکریزها رسانده و به داخل نیرو های سازمان هجوم بردند . با مشاهده این هجوم سنگین فرماندهی محور همدان سازمان بسیار مایوس و ناامید شد و دستور عقب نشینی داد . با عقب نشینی و فرار این نیرو ها روحیه ی سایر نیرو های سازمان به شدت تضعیف شد و آنها نیز پا به فرار گذاشتند . فرار نیرو های سازمان که به قرارگاه مرکزی عملیات مرصاد رسید ، فرمانده قرارگاه از آقای رشید و شمخانی خواست تا هرچه سریعتر هلیکوپتر های هوانیروز را به پرواز در آورده و پس از شناسایی سریع ، اقدام به تعقیب و انهدام واحدهای درحال فرار سازمان کنند . با تدبیر فوق به نظر می رسید جاده باختران به اسلام آباد و کرند به گورستان دشمنان تبدیل شود . با شروع آتش هلیکوپترها ، خودروهای سازمان که پر از نیروی درحال فرار به سمت اسلام آباد و کرند بودند ، مورد اصابت موشک های رها شده قرارگرفتند و یکی پس از دیگری منهدم شدند . با بسته شدن جاده و فشار نیرو های خودی که به شهر اسلام آباد نزدیک شده بودند ، نیرو های سازمان به تپه ها وسرزمین های کشاورزی اطراف جاده پناه بردند . با این اقدام ، فرماندهی قرارگاه مقدم نیروی زمینی سپاه به قرارگاه سپاه چهارم بعثت و نجف 2دستور داد تا نیرو های خود را برای دستگیری نیرو های فراری سازمان به جاده باختران اسلام آباد نزدیک کنند . برادران شبانی و کرمی که نیرو های خود رابه صورت دشتبان به سمت جاده حرکت داده بودند با باقیمانده نیرو های سازمان درگیر شدند و پس ازکشتن بسیاری ازآنان تعداد قابل توجهی را نیز اسیر کردند39 .
فرمانده قرارگاه مرکزی با مشاهده اضمحلال نیرو های سازمان از برادران شمخانی و رشید خواست تا هرچه سریعتر با استفاده از هلکوپترها ی هوانیروز ارتش ، نیرو های لشکر 9 بدر و 28 روح ا... را در نزدیکی شهر اسلام آباد پیاده کرده تا باتوان بیشتری به انهدام نیرو های فراری بپردازند . ازسوی دیگر برادر رضایی به برادر کرمی فرمانده قرارگاه نجف 2دستورداد تا بخشی ازنیرو های خود را به سمت پادگان ا... اکبر و نزدیکی مرز برده تا مانع از فرار نیرو های سازمان به عراق شوند. در این لحظات ( ساعت 16:00 روز 4/5/1367 ) که شهر اسلام آباد به طور کامل در کنترل نیرو های سپاه پاسداران قرار گرفته بود ، برادر صیاد شیرازی همراه با هلکوپترهای هوانیروز همچنان مشغول، انهدام واحد های ارتش آزادیبخش بود که درحال فرار به سمت مرز بودند و دستگیری نیرو های سازما ن نیز ادامه داشت . فرماندهی قرارگاه مرکز به کلیه فرماندهان دستور دادکه به خودروهایی که درحال امدادرسانی و پشتیبانی از نیرو های خودی هستند ، ابلاغ شود تا نیرو های خودی و دشمن را نیز جمع آوری کرده و به بیمارستان های باختران انتقال دهند40
در این زمان که عرصه بر نیرو های ارتش آزادیبخش بسیار تنگ شده بود ، دو گردان از واحدهای لشکر 27 حضرت رسول (ص) که قبلا آماده شده بودند به منطقه اعزام شدند تا پاکسازی منطقه را بادقت ووسعت بیشتری انجام دهند. ساعت 17:30 بعدازظهر روز 4/5/1367 رانشان می داد که به فرمانده کل سپاه پاسداران برای اطمینان از پاکسازی شهر اسلام آباد وارد این شهر شد و به نیرو های مستقر در شهر دستورداد تا کوچه به کوچه و خانه به خانه شهر را پاکسازی کنندتامردم به زندگی عادی خود ادامه دهند41 . مردم شهر نیز که اکثرا مسلح شده بودند کنترل شهر را به عهده گرفتند تا نیرو های نظامی با آرامش بیشتری به تعقیب و تنبیه متجاوزین بپردازند . نیروهای مستقردر مناطق مرزی و تنگه پاتاق نیز با بستن راه عبور نیرو های سازمان تعداد زیادی از آنان را منهدم کردند و به تعقیب آنان به سمت داخل کشور پرداختند 42 عملیات تعقیب و دستگیری نیرو های سازمان تا شب و نیز روز 5/5/1367 ، به طول انجامید و فرماندهی سپاه به منظور سازماندهی متمرکز این مرحله از عملیات ، برادر وحیدی را به عنوان فرمانده ارشد منطقه تعیین کرد تا عملیات پاکسازی و دستگیری نیرو های سازمان زیر نظر ایشان ادامه یابد .
نتایج عملیات :
عملیات فروغ جاویدان و پاسخ کوبنده ی ایران به آن ( مرصاد ) در شرایطی روی داد که تصور می شد ایران در ضعیف ترین وضعیت سیاسی و نظامی قرار دارد و از نظر سیاست داخلی بسیار شکننده است . اما بر خلاف این تصور نیرو های سپاه پاسداران در فاصله کمتر از ده روز از پذیرش قطعنامه 598 ، موفق شدند دو هجوم گسترده ی ارتش عراق در جنوب و سازمان مجاهدین ( منافقین ) در غرب را پاسخ داده و نیرو های دشمن را مجبور به فرار کنند. هجوم گسترده ی مردم شهر های مختلف کشور به جبهه های جنگ که دقیقا پس از اطلاع از تهاجم عراق و سازمان مجاهدین صورت گرفت ، نشان داد که مردم ایران همچون گذشته آماده دفاع از کیان میهن اسلامی خود هستند و نفرت آنان از سازمان مجاهدین خلق کمتر از صدام و رژیم بعث نیست . دستاوردهای این عملیات ( مرصاد ) را می توان در دو بخش سیاسی و نظامی به شرح زیر بیان کرد:
الف ) دستاوردهای سیاسی
1) افشا شدن هر چه بیشتر جریان نفاق با قرار گرفتن آنان زیر نظر مستقیم صدام و بعثیون ؛
2) شفاف شدن ماهیت سازمان مجاهدین خلق بیش از گذشته در میان مردم ایران ؛
3) برطرف شدن تردید ها ی بین المللی نسبت به تروریستی بودن رفتار و اندیشه های رهبران و اعضای سازمان ؛
4) عدم حمایت بین المللی از اقدامات سازمان مجاهدین ؛
5) روشن شدن ضعف های اساسی سازمان در ابعاد ایدئولوژی ، تحلیل ، رهبری ، سازماندهی و...
6) مشخص شدن عمق کینه ی مردم ایران نسبت به سازمان ، رهبری ، کادر ها و اعضای آن ؛
7) قرار گرفتن رجوی و صدام در کنار یکدیگر و در مقابل دولت و ملت ایران ؛
8) روشن شدن وابستگی عمیق منافقین به سازمان های جاسوسی و تروریستی ، خصوصاٌ اسرائیل و رژیم صهیونیستی ؛
9) پایان عمر سیاسی و نظامی سازمان هم زمان با پایان جنگ ایران و عراق ؛
10) درک عمیق نظام بین المللی نسبت به مشروعیت و مقبولیت امام و نظام سیاسی حاکم در ایران ؛
11) پویایی و بالندگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان نهادی که پاسدار ی و نگهبانی از انقلاب اسلامی را به عهده دارد .
ب ) دستاورد های نظامی43
1) هلاکت و از بین رفتن بیش از 2506 نفر از کادر ها و اعضای سازمان مجاهدین خلق که در میان آنان تعدادی از کادر های بالا و مرکزیت سازمان مشاهذه می شدند در این رابطه حتی هویت افراد نیز مشخص گردید ؛
2) از بین رفتن بیش از 438 دستگاه نفر بر ، خودرو و تانک ؛
3) انهدام بیش از 1200 قبضه تجهیزات نظامی از قبیل توپ ضد هوایی ، موشک انداز ، خمپاره ، سلاح انفرادی و... ؛
4) اسارت بیش از 566 نفر از اعضاء و کادرهای سازمان که در بین آنان چند تن از کادر های اصلی و بالای سازمان وجود داشتند ؛
5) به غنیمت در آمدن 531 دستگاه تانک ، نفر بر و خودرو و مقادیر زیادی تجهیزات و سلاح های انفرادی .
ج) خسارت های نیرو های خودی 44
1) شهادت 236 نفر از مردم ، نیرو های بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ؛
2) وارد آمدن خسارت به یک دستگاه هلکوپتر هوانیروز ارتش ؛
3) تخریب تعدادی از ساختمان های اداری و مسکونی شهر های کرند و اسلام آباد ؛
4) انهدام 35 دستگاه خودروی نظامی وشخصی متعلق به مردم ؛
5) وارد آمدن خسارت به 45 دستگاه خودرو که تعدادی از آنها متعلق به مردم عادی بود .
آزمون فرضیه ی تحقیق ( نتیجه گیری تحقیق )
همانگونه که در مقدمه مقاله اشاره شد ، انگیزه اصلی رهبران سازمان از تهاجم به ایران ، تحلیل مرکزیت و رهبری سازمان از شرایط داخلی ایران بود . آنها با این تصور که پایان جنگ ، پایان عمر سیاسی جمهوری اسلامی ایران است و رهبران ایران در اوج ضعف سیاسی و نظامی مجبور به پذیرش قطعنامه 598 شده اند و در چنین شرایطی مشروعیت و مقبولیت نظام از بین رفته و اکثریت مردم در مقابل حکومت قراردارند ، عملیات فروغ جاویدان را طرح ریزی و اجراء کردند . فرضیه نگارنده نیز بر این پایه استوار بود که صرف نظر از دلایل تاکتیکی و عملیاتی شکست سازمان مجاهدین ، دلیل اصلی و راهبردی این شکست تحلیل نادرست و یا مغایر با واقعیت رهبران سازمان از شرایط داخل کشور ایران بود . نتایج عملیات به ویژه مطالبی که در بخش های عملیات فروغ جاویدان و عملیات مرصاد بیان شد به خوبی نشان دهنده ی غلط بودن فرضیه ی رهبران سازمان می باشد که در اینجا به اختصار به آنها اشاره می شود:
1) جنگ و نحوه ی مدیریت آن نه تنها باعث کاهش مقبولیت و در نتیجه کاهش مشروعیت نظام نشد بلکه با حضور گسترده ی مردم در جبهه های جنگ پس از پذیرش قطعنامه 598 ، افزایش مشروعیت و مقبولیت نظام و مسؤلین سیاسی را به دنبال داشت.
2 ) پذیرش قطعنامه 598 و عکس العمل مردم نسبت به هجوم عراق و مجاهدین نشان داد که این تصمیم باعث افزایش نفوذ امام و نظام سیاسی در مردم شده و این درک را در مردم تقویت کرد که تصمیمات نظام مبتنی بر عقلانیت و خرد جمعی است.
3) حضور گسترده ی مردم در مناطق عملیاتی در روزهای پایانی جنگ به ویژه در منطقه ی غرب کشور و در مقابله با سازمان مجاهدین نشان داد که مردم همواره در کنار نظام و مسؤلین هستند و به محض احساس خطر حاضر به بذل جان و مال خویشند .
4) نحوه مقابله ی مردم بومی منطقه با ارتش آزادیبخش و عدم همکاری آنان با نیرو های سازمان بیانگر این نکته است که حتی مردم زجر کشیده ی منطقه که سالها زیر فشار حملات هوایی وزمینی ارتش عراق قرار داشتند و طعم تلخ فشارها و محرومیت های اقتصادی جنگ را با پوست و گوشت و استخوان خویش لمس کرده اند ، حاضر به همراهی با دشمنان انقلاب و نظام نیستند و در تحلیل خود دو مسئله فوق را از یکدیگر تفکیک می کنند .
5) نتایج عملیات نشان میدهد که برآیند جنگ که کمترین آن بیرون راندن متجاوزین از خاک ایران بوده است باعث همبستگی و انسجام ملی در میان مردم شد.
6) پاسخ مثبت مردم به مسؤلین برای حضور در جبهه های جنگ پس از حمله ارتش عراق و مجاهدین نشان می دهد که تحلیل مجاهدین مبنی بر عمیق بودن شکاف میان مردم و مسؤلین غلط بوده و مسؤلین کشور به ویژه امام دارای نفوذ گسترده و عمیق در میان مردم هستند .
نکته قابل اشاره در پایان مقاله که به نظر نگارنده حائز اهمیت فراوان است ، توجه به این مسئله است که سازمان مجاهدین در مقاطع مختلف تاریخی همواره اسیر تحلیل و درک غلط رهبران خود بوده است و به همین دلیل چنین تحلیل هایی بارها سازمان را در معرض نابودی کامل قرار داده است . دلیل بروز این ضعف اساسی شاید مربوط به وابستگی های پنهان سازمان به جریانات و سازمان های سیاسی باشد؛ که انشاءا... در فرصت و مجالی دیگر به آن خواهیم پرداخت. .
پانوشت ها :
1) سید حمید روحانی ؛ تحلیلی بر نهضت امام خمینی (ره) ؛ جلد 3 ؛ ص 297
2) همان ؛ ص303
3) هادی شمسی حائری ؛ مرداب ؛ ص76 ؛ بی جا
4) انجمن ایران اینترلیک ؛ برای قضاوت تاریخ ؛ ص44
5) گزارش ویژه ؛ دادستانی کل انقلاب ؛ ص 34
6) هادی شمسی حائری ؛ همان ؛ ص 81
7) همان ؛ ص 81
8) همان ؛ ص 82
9) انجمن ایران اینترلیک ؛ همان ؛ ص45
10) مسعود رجوی ؛ تبلیغات سازمان در سیمای مقاومت ؛ اداره کل التقاط ؛ آرشیو نوار ویدئو 3
11) هادی شمسی حائری ؛ همان ؛ ص94
12) مسعود رجوی ؛ همان
13) همان
14) انجمن ایران اینترلیک ؛همان ؛ ص 94
15) سازمان مجاهدین خلق ؛ دهمین سالگرد عملیات فروغ جاویدان ؛ چاپ لندن ؛ دفتر سیاسی ؛ 1998 ؛ص76
16) انجمن ایران اینترلیک ؛ همان؛ ص ص 105
17) گزارش ویژه ؛ سازمان حفاظت اطلاعات منطقه غرب ؛ 5/11/1364؛ص 5
18) همان ؛ 25/1/1366؛ص 4
19) همان ؛ 12/1/1367 ؛ ص 2
20) همان ؛ 31/3/1367 ؛ ص 2
21) مسعود رجوی ؛ همان ؛ آرشیو شماره 7
22) هادی شمسی حائری ؛ همان ؛ ص 86
23) اعترافات سعید شاهسوند ؛ اداره کل التقاط وزارت اطلاعات ؛ اسناد مرصاد ؛ سند شماره 40
24) همان
25) مسعود رجوی ؛ همان
26) مجید مختاری ؛ سخنرانی در دانشکده فرماندهی و ستاد ناجا ؛ 31/6/82
27) سعید شاهسوند ؛ همان ؛ سند شماره 45
28) سازمان مجاهدین خلق ایران ؛ همان ؛ ص 156
29) انواع خودرو های زرهی : ( زره پوش چرخدار فرانسوی بنها 70 دستگاه ، تفنگ 106 میلی متری 100 قبضه ، سلاح پدافند هوایی 1/402 میلی متری 100 قبضه ، توپ 122 میلی متری 30 قبضه ، انواع خمپاره انداز 60 و 80 کماندویی 299 قبضه ، تیربار دوشکا 80 قبضه ، موشک سهند 50 قبضه و انواع خودرو1200 دستگاه .
30) وفیق سامرایی ؛ ویرانی دروازه های شرقی ؛ ص 122
31) یادداشت های نوسینده از عملیات مرصاد 8/5/67
32) همان
33) مجید مختاری ؛ راوی قرارگاه خاتم ؛ دفتر شماره 12 ؛ دست نوشته های راوی؛ ص 67
34) همان ؛ ص71
35) همان ؛ ص 111
36) یادداشت های نویسنده از عملیات مرصاد ؛ ص 15
37) همان ؛ ص 16
38) همان ؛ ص 17
39) همان ؛ ص 19
40) همان ؛ ص 25
41) مجید مختاری ؛ همان ؛ ص129
42) همان ؛ ص 131
43) گزارش ویژه ؛ همان 12/5/1367
44) همان