قلم

سیاسی/اجتماعی/فرهنگی

قلم

سیاسی/اجتماعی/فرهنگی

آسیب‌شناسی حزب مشارکت-32

آسیب‌شناسی حزب مشارکت-32
تلاش مشارکتی‌ها برای واتیکانیزه کردن ولایت فقیه

خبرگزاری فارس: از لحاظ اعتقادی، مشارکتی‌ها، به "ولایت مطلقه‌ فقیه " معتقد نمی‌باشند. چرا که فرقی بین نظام حکومتی ولایت فقیه با شاهنشاهی قائل نمی‌شوند.

در ادامه واکاوی کتاب آسیب‌شناسی حزب مشارکت در بخش‌های مختلفی اعم از نحوه شکل‌گیری و اهداف حزب مشارکت، اقدامات آنها در مجلس ششم، دفاع همه جانبه از مجرمین سیاسی- امنیتی، حمایت از "اپوزیسیون داخل‌نشین " ، "توطئه‌های قتل‌های زنجیره‌ای "، غائله کوی دانشگاه 78، چگونگی شکل‌گیری " کنفرانس برلین "، موضع‌گیری مشارکتی‌ها در خصوص رابطه با آمریکا و پرونده‌ هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران پرداختیم اما در این بخش به تلاش مشارکتی‌ها جهت استحاله اصل ولایت فقیه خواهیم پرداخت:

*واتیکانیزاسیون ولایت فقیه

از لحاظ اعتقادی، مشارکتی‌ها، به "ولایت مطلقه‌ فقیه " معتقد نمی‌باشند. چرا که فرقی بین نظام حکومتی ولایت فقیه با شاهنشاهی قائل نمی‌شوند:
"اصلاحات به این معنی نیست که این نظام خوب است و می‌خواهیم آن را حفظ کنیم و اگر رژیم شاه بود، انقلاب می‌کردیم... فرض ما بر این است که مردم انقلاب کردند، امروز دوست دارند ولایت فقیه داشته باشند، ممکن است از ولایت فقیه دفاع کنند، مسئله‌ای نیست و زمانی هم که دیگر نخواستند، نباید مجبورشان کرد. در واقع باید از بنیان اصلاحات دفاع کرد، نوع رژیم فرق ایجاد نمی‌کند ".(1)
مشارکتی‌ها در جهت استحاله‌ ولایت مطلقه‌ فقیه به حکم ولایی ولی فقیه حمله بردند و در شبهه‌افکنی درباره‌ حکم حکومتی سنگ تمام گذاشتند. بروز سنگین‌ترین این حملات به انتخابات نهمین دوره‌ ریاست جمهوری برمی‌گردد. آنجا که آنان مدعی گردیدند حکم حکومتی را قبول ندارند و آن را نخواهند پذیرفت.
در حالی خرداد ماه 1384 فرارسید که شورای نگهبان در آغازین روزهای این ماه نتایج تأیید صلاحیت‌ها را اعلام نمود. نتایج حاکی از رد صلاحیت معین، نامزد مشارکتی‌ها، بود.
پس از اعلام رد صلاحیت‌ها، معین بیانیه‌ای صادر نمود و مدعی گردید در صورت تأیید صلاحیت از طریق حکم حکومتی ولی‌فقیه، به آن تن نخواهد داد:
"من انتظار دخالت و تجدیدنظر خارج از موازین قانونی و حقوق شهروندی برای خود و سایر نامزدهایی که به طور غیر‌قانونی رد صلاحیت شده‌اند، نداشته و ندارم و در پی آن نیز نبوده و نخواهم بود و به آن تن نخواهم داد. من در این انتخابات شرکت نخواهم کرد... ".(2)
اوایل خرداد 1384، خبری منتشر شد و حاکی از آن بود که در پی درخواست کتبی حداد عادل از رهبر معظم انقلاب برای تجدیدنظر در تصمیم شورای نگهبان به منظور تقویت مشارکت عمومی بیشتر در انتخابات، مقام معظم رهبری، عصر روز دوشنبه (دوم خرداد 1384) نامه‌ کوتاهی به دبیر شورای نگهبان ارسال کردند:
"آیت‌الله جناب آقای جنتی
دبیر محترم شورای نگهبان (دامت برکاته)
با سلام و تحیت و تشکر از خدمات آن شورای محترم در تلاش برای احراز صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری اسلامی نهم و با رعایت موازین قانونی در این4 امر، از آنجا که مطلوب آن است همه‌ افراد کشور، از صاحبان سلایق گوناگون سیاسی فرصت و مجال حضور در آزمایش بزرگ انتخابات را بیابند، لذا به نظر می‌رسد نسبت به اعلام صلاحیت آقای دکتر مصطفی معین و مهندس مهرعلیزاده تجدیدنظر صورت گیرد.
والسلام علیکم
سیدعلی خامنه‌ای ".
با صدور حکم حکومتی رهبر معظم انقلاب مشارکتی‌ها یک سناریوی سیاسی پیش نوشته را در 1384.3.5 که "نشست حامیان معین برای تصمیم‌گیری جهت حضور در انتخابات " نام داشت، کلید زدند.
دلیل آن این مسئله بود که معین و اعضای شاخص ستاد وی بارها در ماه‌های قبل، این مسئله را که "اعتقادی به حکم حکومتی ندارند " مطرح کرده بودند. (3)
در نشست مشارکتی‌ها، اولین سخنران سعید حجاریان بود. سخنان وی با جملاتی مبهم از "مات " شدن مشارکتی‌ها با "کیش " حکم حکومتی رهبر معظم انقلاب، خبر می‌داد:
"فرض کنیم که وارد شدن به انتخابات پس از نامه‌ رهبری، تن دادن به حکم حکومتی تلقی شود. سؤال من این است که آیا بقیه‌ قوانین ما حکم حکومتی نیستند؟ "(4)
در کنار این موضع‌گیری سخنرانی محمدرضا خاتمی، دبیر کل وقت حزب مشارکت، نیز از شکست مشارکتی‌ها حکایت داشت:
"ما حق نداریم چنین توفیقی را قدر ندانیم و با تصمیمی عجولانه و غیر‌منطقی فرصتی طلایی را هدر دهیم ".(5)
ادامه دارد.....
پا نوشت:
1. مصطفی تاج‌زاده و دیگران، اصلاحات در برابر اصلاحات، تهران، طرح نو، 1385، صص 26ـ27
2. امیر سیاح، نقش آفرینان سوم تیر، تهران، مؤلف، 1384، ص 41
3. روزنامه‌ شرق، 1384.3.7
4. همان
5. همان
منبع: کتاب آسیب‌شناسی حزب مشارکت ایران اسلامی
(انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی)

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد